perjantai 3. elokuuta 2012

TYTTÖJÄ ja POIKIA = lapsia

http://www.hs.fi/kulttuuri/Mist%C3%A4+on+tyt%C3%B6t+ja+pojat+tehty/a1305588913426


Lue ensin artikkeli . 


                             Olen NIIN samaa mieltä, kuin kirjoittaja.


Mitä mieltä sinä olet ? Kuulostaako sanonnat "pojat on poikia" tai "prinsessatyttö"  tutuilta?
Pojille autoja, tytöille nukkeja? 
EI sen niin kuuluisi mennä, eihän ? 

Jatkossa aion kiinnittää tähän yhä enemmän huomiota työssäni. Ja yrittää olla jakamatta lapsia sukupuolen mukaan.  Vaikka usein juuri päiväkodeissahan tätä ruokitaan... Pojat sinisellä,   tytöt vaalean punaisella. :)  Itsekin olen tähän syyllistynyt. 

Työuran aikana olen törmännyt monenlaisiin persooniin. Poikaan mekossa ja tyttöön cars / futis asuissaan. Huolestuttavinta lienee se, että nykyään lapset itse määrittävät kaverin sukupuolen vaatteiden tai lelujen mukaan. Sporttisiin ja cars vaatteisiin pukeutuva tyttö miellettiin pojaksi. Jopa ihan eskarilaiset erehtyivät. Edes etunimi ei vakuuttanut lapsia, vaikka selvästi oli tytön nimi. 

Alle 3 vuotiaathan leikkivät vielä ihan kaikkea ja kaikenlaisilla tavaroilla . Sen jälkeen tapahtuu jotain. Jotain, minkä isommat lapset, aikuiset ja yhteiskunta aiheuttaa. Leikki on lapsen työtä!!

Leikit eivät tee pojista tyttöjä tai tytöistä poikia. Leikit ovat elämän opettelua. Niissä harjoitellaan erilaisia tärkeitä taitoja, joita myöhemmässä elämässä tarvitaan. Leikit eivät ole mitä tahansa puuhastelua.
Leikillä on aina jokin tärkeä tavoite ja erilaisia päämääriä, vaikkeivät ne aina olekaan kovin selvästi ulkopuolisten nähtävissä. Sanotaankin, että leikki on lasten työtä, tärkeä väylä kokeilla asioita ja testata erilaisia rooleja, joihin elämän varrella tulee päässeeksi.
Leikki kasvattaa psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia taitoja. Sen avulla lapsi saa mahdollisuuden harjoitella oman sukupuolensa mukaista elämää ja vahvistaa myös omaa seksuaali-identiteettiään.

Äidit ja isät saattavat kuitenkin olla huolissaan siitä, millaisia leikkejä oma lapsi leikkii. Perinteisesti kun ajatellaan, että tytöt leikkivät tyttöjen leikkejä ja pojat poikien leikkejä. 

Vaikka suurin osa tytöistä ja pojista leikkisi ja puuhailisi jollain tietyllä tavalla, on lapsi aina yksilö, erilainen kuin kaikki muut. Hän ei ole prototyyppi omasta sukupuolestaan. Kahta samanlaista lasta ei ole olemassa, joten kahden tytön tai pojan leikkien ei tarvitse olla yhtä tyttömäisiä tai poikamaisia.

Tyttöjen ja poikien kasvatuksessa tarvitaankin jokaiselta vanhemmalta varsin avarakatseista mieltä. Ei kannattaisi olla huolissaan, vaikka oma poika leikkisi vanhemman mielestä liian tyttömäisiä leikkejä tai tyttö rajun poikamaisia leikkejä. Näistä leikeistä ei kannata kantaa turhaa huolta tai missään nimessä tehdä liian aikaisia johtopäätöksiä lapsen seksuaalisesta suuntautumisesta. Siihen eivät nykytutkimusten valossa ulkopuoliset voi vaikuttaa, eikä leikkivalinnoilla siis ole merkitystä.

Onkin syytä tarkastella omaa toimintaansa kriittisesti. Aikuisten ajatukset ja näkemykset heijastuvat aina myös lapseen. Jos äidin ja isän mielestä vain tietynlainen tapa olla tyttö tai poika on oikea, ei lapsikaan saa mahdollisuutta kasvaa kovin avarakatseiseksi ihmiseksi ja toteuttaa itseään aidosti yksilönä. Avoimuus ja suvaitsevaisuus vanhempien taholta vaikuttaa positiivisesti myös lapseen. 


Mistä on pienet tytöt tehty, mistä on pienet tytöt tehty?
Sokerista kukkasista inkivääristä kanelista;
Niistä on pienet tytöt tehty ! 
 
 
 
 Mistä on pienet pojat tehty, mistä on pienet pojat tehty?
Etanoista sammakoista koiranhännän tupsukoista
Niistä on pienet pojat tehty !


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti