sunnuntai 28. elokuuta 2011

Doula, Doulaksi ....

Doulaksi kutsutaan  koulutettua  synnytystukihenkilöä, joka tarjoaa jatkuvaa fyysistä, henkistä ja informatiivista tukea äidille ennen synnytystä, synnytyksen aikana ja heti synnytyksen jälkeen. Tutkimusten mukaan doulan läsnäololla synnytyksissä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia. Itse sana doula tulee kreikan kielestä, missä se tarkoittaa palvelijatarta.

Lähes kaikissa kulttuureissa naiset ovat perinteisesti kerääntyneet toistensa tueksi synnytyksen aikana. Synnyttäjän äiti, siskot, ystävät ja yhteisön muut naiset ovat olleet mukana synnytyksessä kannustamassa ja auttamassa. Myös joidenkin eläinten, kuten norsujen, delfiinien ja lepakoiden, tiedetään käyttäytyvän luonnossa niin, että muut naaraat tukevat synnyttävää naarasta.
Synnytysten siirryttyä sairaalaan läheisten ihmisten läsnäolo on vaihtunut vieraan hoitohenkilökunnan läsnäoloon. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana teknologia synnytysten hoidossa on mennyt paljon eteenpäin. On kehitetty uusia lääkkeitä ja keinoja seurata ja ohjailla synnytyksen kulkua. Voidaan silti kysyä, ovatko synnyttäjän inhimilliset tarpeet jääneet kaikkien lääkkeiden, laitteiden ja mittareiden varjoon. 
Viime vuosien aikana pieniä synnytysyksiköitä on suljettu ja synnytyksiä keskitetty suuriin sairaaloihin. Kiireisten aikataulujen vuoksi yhden kätilön hoidettavana saattaa olla kaksi tai kolmekin synnyttäjää.

Kätilön vastuulla on synnyttävän äidin ja vauvan turvallisuus. Hän kuuntelee vauvan sydänääniä ja seuraa synnytyksen edistymistä. Jatkuvan tuen antaminen synnyttäjälle on Suomen sairaaloissa työskenteleville kätilöille kuitenkin lähes mahdotonta. Lisäksi synnytyksen aikana kätilöiden työvuorot saattavat vaihtua useaan kertaan. Uuden, vieraan kätilön kohtaaminen kesken synnytystä on aina häiriötekijä, joka voi hidastaa synnytystä tai vaikuttaa äidin kykyyn selviytyä kivusta.

Doula on synnytyksessä mukana tukeakseen äitiä ja huolehtiakseen tämän tarpeista. Hänellä ei ole muita velvollisuuksia. Vaikka kätilö vaihtuisi, tutuksi tullut doula pysyy äidin tukena, kunnes vauva on syntynyt. Hän tietää äidin toiveet ja tarpeet ja pystyy osaltaan auttamaan siinä, että myös uuteen työvuoroon tullut henkilökunta huomioi ne parhaalla mahdollisella tavalla. 

Jatkuva inhimillinen tuki synnytyksen aikana tarjoaa synnyttäjille monia hyötyjä ilman riskejä. Doulan läsnäolo vähentää kohtua supistavan oksitosiinitipan, imukupin, lääkityksen ja epiduraalin tarvetta. Doulan avustuksella synnyttäneet äidit ovat yleensä tyytyväisempiä synnytyskokemukseensa, ja he kärsivät harvemmin synnytyksen jälkeisestä masennuksesta.
Kokeneen naistukihenkilön mukanaolo synnytyksessä näyttäisi vaikuttavan myös vauvan hyvinvointiin, sillä tutkimusten mukaan vauvat kotiutuvat aikaisemmin, he tarvitsevat vähemmän tehohoitoa, imetys onnistuu paremmin ja äidit kokevat enemmän kiintymystä vauvojaan kohtaan synnytyksen jälkeisinä kuukausina.
Doulan hyödyt on osoitettu toteen myös useissa tutkimuksissa.
Tutkimuksen mukaan doulan antama jatkuva tuki synnytyksessä :
  • lisäsi täysin lääkkeettömän synnytyksen mahdollisuutta 28 %
  • vähensi keisarileikkauksia 26 %
  • vähensi imukupin tai avustetun synnytyksen tarvetta 41 %
  • vähensi tyytymättömyyttä tai synnytykseen liittyviä negatiivisia tuntemuksia 33 %.
  


 Olen ajatellut hakeutua kurssille. Tosin ajattelin näin jo n 4v sitten ja se vaan jäi. Suuri haaveeni on tulla kätilöksi. Tämä voisi olla oikea reitti tutustua ammattiin ja alaan ilman sen kummempaa "painetta" . Saisin ainakin selville, että onko se oikeasti unelma ammattini vai vain joku oma kuvitelma. 

Ystäväni kysyi minulta, miksi ihmeessä haluaisin katsoa työkseni toisten kärsimystä ja kipua. En koe asiaa noin. Kyseessähän on uuden ihmisen syntymä, toki se tuottaa kipua, mutta kätilönä olisin auttamassa , en vain katsomassa. Ehkä ajattelen näin, koska minun synnytykseni oli todella helppo. 

Doulakurssi olisi tarjolla lokakuussa, melkein jo painoin nappia osallistuakseni, mutta hinta oli sen verran suolainen, että pakko jarrutella vielä vähän. Doulan apuhan perustuu vapaaehtoisuuteen, mikä olisi minulle mieluisa tapa kokeilla auttamista. Esim. nuoren äidin tukeminen olisi mielenkiintoista ja haastavaa.  





Tänä syksynä energiaa tuntuu olevan minulla vähän liikaakin. Johtunee siitä, että lopetin kesällä kakkostyön tekemisen ja nyt on yllättävän paljon aikaa. Taloudellisesti ei ole kuitenkaan mahdollista lähteä opiskelemaan, vaikka se olisi ollut ehkä oikea kanava purkaa tätä kaikkea intoa :) . 

Olen kuitenkin löytämässä uudelleen itseni ja ne asiat , jotka minua kiinnostaa ja joissa haluan olla mukana .  Se on positiivistä. Olen jo kauan sitten hukannut itseni, kun tein liikaa töitä.


Minä ennen .



Minä nyt! Suunta oikea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti