torstai 29. syyskuuta 2011

Muutama kirjavinkki ...



 Teos kertoo, miksi ylenpalttisista kielloista ja rajoituksista 
on lapsille enemmän haittaa kuin hyötyä.
Lasten vapaus on kadonnut kuin huomaamatta. 
Media myy kauhukuvia, hyvää tarkoittavat vanhemmat
ja ammattikasvattajat kiristävät valvontaansa, ja tila lasten leikille ja liikkumiselle kutistuu kutistumistaan.
Se että 1960–1970-lukujen lapset kiipeilivät puihin, pyöräilivät porukoissa pitkin kaupunkeja ja kyliä, leikkivät käpysotaa ja kävivät öisin kalassa, on nykylapsille pelkkä haave. Popkorniin tukehtuu! varoittelevat aikuiset. Pyöräilykypärän kiinnitysremmiin voi kuristua!
Ruohikossa vaanivat punkit ja käärmeet!
Varo, varo, varo väittää, että riskit kuuluvat elämään – myös lapsuuteen. 
Teos vapauttaa huolekkaat vanhemmat ja ammattikasvattajat turhista peloista sekä tarjoaa hyvän perustelun silloin, kun kaikkialle hiipinyt turvallisuuspuhe ahdistaa. Kirja rohkaisee terveen järjen käyttöön, iloiseen liikkumiseen ja leikkiin. Se auttaa kohtaamaan yhteiskunnan lisääntyvät turvallisuusnormit, varoitukset ja omatkin pelot levollisin mielin.
Elämä ei ole suoja vaan seikkailu!







Leikkiminen kielletty! lähestyy lasten ja nuorten asemaa näiden omasta näkökulmasta, joka keskusteluissa yleensä sivuutetaan. Miksi lastenkulttuuri ei ole lasten omaa vaan näille suunnattua kulttuuria? Miksi lapseen suhtaudutaan kuin keskeneräiseen projektiin, joka pitäisi saada valmiiksi sovitussa aikataulussa? Miksi rakastamme lasta vain sellaisena, jollaiseksi haluamme hänet muuttaa? Miksi pelkäämme äänekästä, liikkuvaa ja monennäköistä lapsuutta?
Leikkiminen kielletty! on terävä ja tunteita herättävä keskustelunavaus tulenarasta aiheesta, joka on aina ajankohtainen. Jukka Laajarinne etsii näkökulmia lasten ja nuorten asemaan historiasta, filosofiasta, tutkimustiedoista ja yksittäisten ihmisten kokemuksista – kirjailija on haastatellut kouluikäisiä lapsia ja nuoria mutta myös opettajia, vanhempia ja sosiaalialan ammattilaisia. Puhutteleva teos sysää urautuneet ajatukset raiteiltaan ja herättää pohtimaan tarkemmin kotien ja koulujen kasvatusperiaatteita.




Heidi Tujuselle syntyi kaksostytöt, joiden elämän alkutaival on ollut vaikea. Varsinkin toisen tytön elämän ensimmäiset kuukaudet ovat olleet taistelua lapsen elämästä ja se on aiheuttanut fyysistä ja psyykkistä kuormitusta, jonka alle koko perhe on ollut murtua. Heidin kirja kertoo rakkaudesta, epätoivosta, pelosta, uupumisesta velvollisuuksien ja vastuun keskellä ja siitä kuinka pienet onnen pilkahdukset antavat voimaa kohdata seuraava päivä.








Mitä minun tulisi tehdä, jotta toimisin oikein? 
Tämä etiikan oppikirja antaa valmiuksia eettisen ajattelun ja toiminnan kehittämiseen. 
Se antaa kokonaiskuvan siitä, mistä ammattieettisessä toiminnassa on kysymys. 
Kirja on tarkoitettu ammattikorkeakoulujen, yliopistojen ja ammatillisen opettajankoulutuksen käyttöön etenkin aloilla, joissa eettiset kysymykset ovat olennainen osa asiakastyötä. Kirja soveltuu myös lukemistoksi kaikille asiantuntija-ammateissa toimiville.




3 kommenttia:

  1. Onko sulla toi Heidi Tujusen kirja? Kovasti kiinnostaisi lukea se.

    VastaaPoista
  2. Tällä hetkellä mulle varattuna kirjastossa :)

    VastaaPoista
  3. minna Tujusen kirja on todella hyvä. Uskon, että se kiinnostaa sinua vielä enemmän kuin minua ! sun on pakko lukea se!!!!

    VastaaPoista